Ve dnech 24. 2. až 3. 3. 2020 se uskutečnila druhá mobilita C2 v rámci projektu Erasmus+ „Rozděleni a přesto spolu“. Tentokrát se žáci učebních oborů kuchař-číšník a kadeřník z naší školy vypravili na Slovensko, aby na naší partnerské škole v Levici pracovali se svými spolužáky a kolegy na jednotlivých výstupech vycházejících z celého projektu.

Českou stranu zastupovali žáci třetího ročníku pod vedením mistrů odborného výcviku Miroslavy Šímové a Bc. Marcela Kožišníka. Během praktických prací na odborném výcviku byli žáci začleněni do skupin s místními studenty. Veškeré práce probíhaly pod vedením učitelů odborného výcviku, kteří žákům předávali své zkušenosti a informace o oborech.

Pro naši skupinu byl ze slovenské strany připraven bohatý kulturní a volnočasový program, který přispěl k utužení vzájemných vztahů a vazeb z předchozí výměny ve Strakonicích. Zároveň pro nás bylo připraveno překvapení v podobě návštěvy u primátora města Levice RNDr. Jána Krtíka.

Žáci učebního oboru kuchař-číšník spolu se slovenskými kolegy po dobu čtyř dnů připravovali pokrmy české a slovenské kuchyně, porovnávali jednotlivé systémy výdeje pokrmů a obsluhy v běžném provozu.

Žáci oboru kadeřník vytvářeli účesy se splétanými prvky, které jsou součástí výstupu této mobility.     V rámci rozšíření vědomostí v účesové tvorbě proběhlo školení vlasových výčesů. Zároveň se žáci zúčastnili teoretické výuky, kde si vzájemně předali informace o školách a jejích okolí.

Při volnočasových aktivitách se žáci zúčastnili různých odborných exkurzí v restauračních provozech a také seminářů v přípravě steaků z hovězího masa, míchání nápojů i výrobě místních cukrářských specialit (Kremnický krumpel).

V rámci kulturního a historického poznávání regionu jistě stojí za zmínku celodenní výlet do hlavního města Slovenské republiky Bratislavy, návštěva hradu Devín, Bratislavského hradu i historického centra města plného nejrůznějších památek a muzeí, návštěva města Kremnica a exkurze v místní mincovně i odpočinek v termálních lázních v Podhájské.

Tato mobilita byla bohužel poznamenána předčasným odjezdem jednoho z českých účastníků, který se musel ze zdravotně preventivních důvodů předčasně vrátit domů do České republiky.